Gålsjö Bruk
Gålsjö Bruk utanför Härnösand har en lång historia av bruksanläggning, hotell och konferensanläggning och asylboende. 1977 blev hela bruket byggnadsminnesförklarat.
300 års historia
Bruket byggdes i början på 1700-talet och var ett järnbruk. Det nuvarande herrgårdshuset byggdes 1776 efter att det behövde ersätta det tidigare huset från 1730-talet då det brann ner. Det nya herrgårdshuset byggdes i nyklassicistisk stil vilket på 1700-talet var typiskt för de som tillhörde de högre stånden. Driften av själva bruket lades ner 1872.
Själva bruket består av herrgården med flygel, sex mindre bostadshus, en prästgård och ekonomibyggnader. Prästgården var bostad åt kapellprästen, för givetvis skulle bruket ha ett kapell. Brukskapellet byggdes 1774 och brann tyvärr ner 1971. 1991 invigdes ett nytt kapell med en åttakantig timmerstomme.
Det fanns två flyglar till mangårdsbyggnaden från början, men på 1950-talet flyttades den ena och blev disponentbostad vid Högfors trämassefabrik. Idag är flygeln så förändrad att det är svårt att se att den en gång hört till Gålsjö Bruk.
Bruket hade sin storhetstid under 1800-talet men i slutet på det århundradet gick produktionen av stångjärn ner markant och bruket la ner sin stångjärnsproduktion helt 1892. Manufaktursmidet stannade 1901 men den del smeder som bodde kvar fortsatte med visst smide och fram till 50-talet var de flesta bruksbostäderna fortfarande i bruk som bostäder.
Renovering
1970 – 1975 gjordes under Riksantikvarieämbetets vakande öga en restaurering av bruket och på samma gång gjordes det om till rekreationsområde. Det innefattade ändamål som frilufts-, idrotts- och konferensverksamhet. 1991 var det dags att renovera och restaurera igen, men då var det invändigt inne i herrgården.
Modern historia
Bruket fungerade sedan som konferenshotell med flertalet olika ägare och 2015 – 2017 fungerade det som asylboende. Det pågick diverse verksamhet med de asylsökande som trivdes bra och fick lära sig mycket om hur det går till och vad som är rätt och fel i Sverige. Det anordnades fester vid ramadan och det bjöds in folk för att ta del av de asylsökandes egna matkultur.
Idag har det varit till salu ett par år och enligt Trip Advisor har senaste recensionen skrivits detta år, 2019. De äldre omdömena är positiva och vittnar om en mysig och trevlig plats med bra möjligheter för konferenser, trevlig personal och bra mat. Den senaste recensionen talar om att bruket är i behov av renovering och att det är bäst att skynda sig om man vill besöka det.
För den som vill driva ett konferenshotell är Gålsjö Bruk ett område med stor potential i en vacker och avslappnande miljö med en tydligt intressant svensk industrihistoria. Grunden är redan lagd, det är bara att piffa till lokalerna igen och sätta igång med konferenser, teambuilding, rekreation och hotellfrukost. Det går inte att behålla stress eller ett olustigt humör på en sådan vacker och fridfull plats där du så gott som kan höra hammarslagens ekon från 1800-talets glödheta smedjor.
Gålsjö bruk har allt ett avsides konferenshotell behöver, det vill säga ett fint läge i naturen med lugn och ro utan att ligga för långt bort ifrån staden.
Det gamla bruket är väl värt ett besök om du har vägarna förbi, även om du bara vill åka förbi och titta istället för att övernatta.