Herrgårdshotell med spöken

Är du ute efter en spännande och intressant upplevelse utöver den vanliga hotellnatten så kan ett besök på ett spökhotell rekommenderas. Det finns flertalet hotell, herrgårdshotell och slott som hemsöks av spöken. Varje slott med lite självaktning har minst ett slottsspöke, och att det spökar i gamla herrgårdar är heller inget nytt. Eftersom en del av dessa är inom hotellbranschen idag har spökturismen blivit ett faktum, och det finns hotell som lever på sitt spöklika rykte. Borgvattnets prästgård och vandrarhem är ett av dem.

Svenska hotell med spöken

Det finns flertalet ställen du kan övernatta på och kanske uppleva ett nattligt besök eller någon övernaturlig händelse. Här kommer några ställen du kan titta närmare på om du vill få möjligheten till hotellfrukost med en extra dimension.

  • Mellan Ystad och Sjöbo i Skåne finns Trollenäs slott. Slottet är från 1500-talet och det sägs att släkten Trolles stamfader Gunnar Gröpe går igen i slottets källare i form av en stor svart hund med lysande ögon. Gunnar Gröpe levde på vikingatiden.
  • Åkerblads Hotell och Gästgiveri i Tällberg har besök av en gammal dam som kallas Nanny. Hon har gråsvart hår och en grå kofta som hon sveper in sig i. Hon vandrar genom matsalarna och ibland kan du höra knarrande ljud när hon sitter och gungar i sin gamla gungstol.
  • I Gnesta finns Södertuna Slott och där höll sig en av de forna ägarna med en älskarinna. Denna kvinnan fick inte lämna sitt rum, utan var inlåst där. Än idag är hon fortfarande inlåst i sitt rum och hon visar sig mestadels för ensamma män.
  • Häckeberga Slott i Genarp ägdes på 1300-talet av Helge. Han halshöggs av danskarna och nu irrar han runt i slottet som en vålnad med huvudet fastsurrat vid kroppen. Vid en skogstjärn nära slottet ska hans fru spöka. Det är troligt att hon dränktes där eller begick självmord eftersom hon finns kvar vid tjärnen fortfarande.
  • TV-programmet ”Det Okända” har gått på spökjakt på Hotell Stenkullen utanför Norrköping. Hotellspöket är en mörk lång skepnad som tittar till alla gäster som tar in på hotellet över natten. Stenkullen byggdes på 1800-talet som sommarhus åt snusfabrikören Erik Swartz.

Skulle du våga tillbringa natten på ett hemsökt hotell?