Herrgårdshotell

Ett herrgårdshotell är oftast en gammal herrgård, herresäte eller slott som används som hotell eller vandrarhem och med därtill förenlig verksamhet som spa, konferensmöjligheter och rekreation. Att omvandla en större gård, herrgård eller slott till herrgårdshotell är en bra möjlighet för verksamheten på fastigheten att leva vidare när den ursprungliga verksamheten av jordbruk, skog eller industri har avstannat eller sålts.

Bröllop på herrgårdshotell

Många slott och herresäten är idag herrgårdshotell med restaurang och fina lokaler till bröllop eller finare fester. Att gifta dig på en vacker herrgård, ha festen där och samtidigt ha möjlighet att inrymma alla övernattande gäster är en väldigt smidig lösning och kan bli ett riktigt bra minne för livet. Du slipper dessutom stå för cateringen, den fixas av personalen på herrgården eller slottet.

Vill du hellre ha ett mer traditionellt bröllop så kan ju istället själva bröllopsresan gå till några övernattningar på ett väl valt herrgårdshotell, kanske med en riktigt fin spa- och rekreationsanläggning, där du och din partner kan andas ut efter alla bestyr ni haft, och njuta av en långweekend för er själva i en romantisk miljö.

Boende på Gotland

När det kommer till boende på Gotland gäller det att vara ute i god tid och boka långt i förväg. För exempelvis under medeltidsveckan i Visby brukar det vara fullt flera månader innan medeltidens eko klingar vid muren. Just Gotland kan vara oerhört kinkigt att hitta boende på om du är för sent ute, vissa medeltidsfantaster bokar rum nästan ett år i förväg för att vara säkra på att de ska ha boende.

Andra tider på året är trycket inte riktigt lika högt, och då är det lite lättare att hitta trevliga ställen att bo på om du vill uppleva vackra Gotland.

Kännetecken för herrgårdshotell

Du känner igen ett herrgårdshotell på att det är inrymt i gamla anrika byggnader, sätter prestige i att servera god och vällagad mat och att det finns storslagenhet i de omgivande miljöerna. Oftast är det kombinerat med riktigt bra konferensmöjligheter eller spa-möjligheter och naturupplevelser utan att ligga allt för långt ifrån civilisationen. En del herrgårdshotell har även vandrarhem, kanske i en flygel eller i kringliggande före detta ekonomibyggnader. Det kan också förekomma annan verksamhet som inhyrda föreningar och organisationer, eftersom ett slott eller gammal herrgård ofta har ett antal olika byggnader runt omkring. Skörde- och julmarknader är inte ovanligt att det hålls på slott och herrgårdar, hundutställningar är heller inget ovanligt, så visst har de gamla herresätena fortfarande en central roll i det moderna samhället.